Oolder kampioenschap

In Ool, een klein plaatsje in de buurt van Roermond, wordt elk jaar in februari een gezellig bridgetoernooi georganiseerd in restaurant "de Oolderhof". Er doen elk jaar maar zo'n 2 a 3 paren van onze eigen bridgeclub mee. Des te opmerkelijker is het enorme succespercentage van Geleense paren in de afgelopen jaren. In 1994 won een half Geleens paar, namelijk Irena Furmanek met Elly Moonen. In 1995 was het echtpaar Haanraads aan de beurt om te winnen en in 1998 wist het echtpaar Rhebergen de eerste plaats te bemachtigen. Let wel, we praten hier toch over over een toernooi waar bijna 100 paren aan meedoen. Dit jaar noteerden we halverwege het echtpaar Bremen als leiders. Helaas voor hen werd het uiteindelijk net niet de eerste stek. Het echtpaar Furmanek wist hen nipt voorbij te steken en de eindzege te pakken. Van deze succesrijke paren heb ik helaas geen materiaal maar ik heb wel een spelletje dat ikzelf speelde en illustratief mag zijn voor het feit dat we (een collega docent en ik) niet veel verder kwamen dan zo'n 50%.

O/NZ
j AVT74
 
Als zuid opende ik 1SA. Een puntje tekort maar who cares. West volgt met 2j, echt, en mijn partner biedt 3j. Een invitatie met een 5-kaart j. Ik kan voor mijn gevoel weinig anders dan 3SA bieden en doe dit dus ook. West komt uit met j5 wat op zich natuurlijk een merkwaardige uitkomst is. Dit contract ziet er geweldig hopeloos uit.
j 95
 
j 982
 
j V43
 
j
j
 
j
j
 
j
j
 
j
j
 
j H6
 
j T73
 
j AVB
 
j HB976
 

Zelfs als de schoppenkleur 5 slagen oplevert dan zijn er nog maar 6 vaste slagen. Ik moet met klaveraas van slag en als de tegenpartij haar hartenslagen pakt dan is het meteen down. Dit roept om harde maatregelen. Ik neem de eerste slag met schoppenheer en speel een harten naar de 9 in dummy. Deze manoeuvre blijkt wonderwel te werken. West pakt de slag met harten heer en ….. speelt klaveren voor het aas in oost. Mevrouw oost denkt eventjes na en speelt klaveren terug (oef) waarop iedereen bekent. Blijf er nog eventjes bij want zometeen wordt het spannend. Ik tel mijn slagen. 4 in klaveren, 3 vaste slagen in schoppen en ruitenaas is samen 8. Ruitenheer zit gezien het 2j volgbod zeker in west en dus verkeerd. De schoppens zullen ook wel niet rondzitten en dus is het tijd voor een volgende briljante actie. Als ik ruitenboer uit mijn hand speel dan duikt west misschien en heb ik net die slag gestolen die ik nog nodig heb. Zo gezegd zo gedaan. Ruitenboer op tafel en de blik op west. Die denkt heel eventjes … en legt vervolgens ruiten 4. Yyyeeeeeesssss!!!! 3SA gemaakt met een complete kleur lek en verder alles fout wat er maar fout kan zitten. Dit vinden we zeker en vast terug in de prominente bridgerubrieken zoals die van de Volkskrant, The New York Times en The Guardian. Uitnodigingen van Zia Mahmood en Eric Rodwel om eens een toernooitje met ze te spelen zullen op de mat vallen. Wat is bridge toch een spel van fantastische schoonheid. Euforisch speel ik bij uit de dummy en ook oost speelt een kaart. Ruitenheer. Waaaaaat???? RUITENHEER ??? BIJ OOST ??? Dit is vreselijk. Geheel verslagen noteer ik nog vaag dat oost nu wel harten speelt en ik er uiteindelijk nog met 1 down vanaf kom voor een waanzinnig slechte score. Wat is bridge toch een shitspel. En de schoppens ??? Die zaten natuurlijk ook gewoon drie-drie.

Het complete spel:

O/NZ
j AV874
 
Is er iets dat we hiervan kunnen leren? Misschien wel dat speelwijzen die je met de kaarten open zou kwalificeren als absoluut krankzinnig vaak onvermoede successen opleveren. Het volgbod van west op een vijfde tien. De uitkomst in een bekende vijfkaart. Het hartennaspel van zuid in slag 2 en als klap op de vuurpijl het niet leggen van ruitenheer door oost toen die met klaveraas aan slag was,
j 95
 
j 982
 
j V43
 
j B53
j T92
 
j AH2
j VB864
 
j T7643
j H5
 
j 52
j AT8
 
j H6
 
j T73
 
j AVB
 
j HB976
 

notabene een kleur waarin haar partner een volgbod na een sterke sans had gedaan. Gelukkig is er bijna overal nog een bar te vinden.