Stepbridge

Waarom toch partner ?

 Bridgen op het internet is leuker dan bridgen met een computerprogramma. Je speelt namelijk tegen echte tegenstanders. Aangezien alle conversatie echter getypt moet worden leent het medium zich niet bepaald voor ellenlange nabesprekingen en discussie. Soms is dat heel vervelend zoals die keer dat een zekere Jan mijn partner was.

Op het eerste spel moest ik na een 1SA opening en driemaal pas uit. Ik had een vierkaart schoppen met aas en vrouw en een vierkaart harten met heer tien. Ik koos voor harten omdat dat de kleur was die in mijn ogen meer extra slagen zou opleveren als partner daar iets in meehad.

1SA werd gemaakt. Met schoppenstart was er misschien een downkansje geweest. Jammer maar helaas. Ik had de volgende hand alweer voor mijn neus toen er in het conversatiebalkje een boodschap van Jan verscheen:

 

"Waarom geen schoppenstart partner?"

 

Eigenlijk een beetje een vreemde vraag van iemand die achteraf toch kon zien (je kunt het hele spel inzien) dat ik gewoon een vrij normale keuze tussen twee uitkomsten had. Ik had toen al gewaarschuwd en verstandig moeten zijn en naar een andere tafel moeten uitzien, maar nee, ik moest zonodig blijven zitten.

 

In het volgende spel kreeg ik n 63 n AT63 n V97 n A642

 

Links werd 1n geopend en mijn partner volgde met 2n. Rechts 2n en ik steunde met 3n. Na 4n van mijn linkertegenstander en twee passen was ik weer aan de beurt. Met niemand kwetsbaar heb ik eerlijk gezegd niet eens overwogen om uit te nemen. Stel ik bied 5n en ga gedoubleerd 2 of 3 down terwijl de schoppenmanche er niet in zit ? Ik heb twee keiharde verdedigende slagen en mijn partner moet toch ook wat hebben want die heeft per slot van rekening gevolgd.

Het laat zich natuurlijk wel raden dat 4n werd gemaakt, zelfs met een overslag. Een aantal paren (resultaten van andere paren kun je ook meteen na afloop zien) had 5n geboden en deze waren allemaal gedoubleerd min 1 gegaan. Nog geen twee tellen later stond de volgende tekst onderaan mijn scherm:

 

"waarom bood je geen 5n partner?"

 

Op dat moment kreeg ik gedurende een zeer kortstondig moment een rode waas voor mijn ogen. De lichte ergernis over het commentaar bij het eerste spelletje had plaatsgemaakt voor een ietwat intensere emotie maar zoals gezegd, van korte duur.

Niet omdat ik zo'n vredelievend persoon ben maar omdat  ik me realiseerde dat het weinig zin heeft om boos te worden op iemand die je helemaal niet kent en die misschien ergens driehoog in Amsterdam achter zijn computer zit.

Het kwam ook geen moment bij hem op dat hijzelf misschien wel 5n had kunnen bieden zonder noemenswaardige verdediging en een zevenkaart ruiten. Ik op mijn beurt voelde ook geen enkele behoefte om hem dit middels een extra toetsenbord-inspanning duidelijk te maken, althans om dit te proberen, want dit soort pogingen hebben de vervelende gewoonte vaak in een uitzichtloze welles nietes te verzanden.

 

De volgende kaart diende zich aan :

 

nABT8643 n - n HVB83 n 2

 

Deze hand was de enige reden dat ik vriend Jan niet gedag zei. Welke bridger kan zoiets prachtigs nou weerstaan. De nieuwsgierigheid wat er zou gaan gebeuren won het dik van de rede.

Allen kwetsbaar opende mijn rechterbuurman met een Muiderbergse 2n. Mijn hand bevat slechts 11 punten maar hij is natuurlijk schitterend mooi. Partner hoeft maar 1 van de lage kleurenazen te hebben en schoppenheer en je hebt al een dikke kans op slem. Vandaar dat ik begon met een doublet. Niet alleen gaf ik daarmee een sterke hand aan als ik later mijn schoppens zou gaan bieden maar het hield ook de mogelijkheid van het ontdekken van een eventuele mooie ruitenfit open. Links 4n en bij mijn partner doublet. Na pas mocht ik weer en bood 4n. Zeg nou zelf, is er een normaler bod te vinden onder deze omstandigheden?

 

De boodschap van Jan liet niet lang op zich wachten : "Solospeler!" verscheen er op mijn scherm.

 

Blijkbaar nam hij zich nu niet eens meer de moeite om te wachten tot het spel helemaal afgelopen zou zijn. Mijn 4n bod werd door de tegenpartij gedoubleerd en toen ik dit contract even later met een overslag had gemaakt was ik toch wel benieuwd naar de reactie van Jan. Niet dat ik nou had verwacht dat hij me bloemen zou sturen, maar enige terughoudendheid leek me toch het minste. Maar niks van dat alles. De 'bridgeles' was nog niet ten einde.

"Je had ineens 4n moeten bieden", kondigde bridgeprofessor Jan aan.

 

Gek, ik voelde geen spoortje van boosheid. Hoogstens een beetje medelijden met Jan uit cyberspace. Toch wilde ik niet helemaal stommetje spelen en informeerde : "waarom?"

 

"Wat wil je met zo'n hand nou van me weten?" , kwam het al vlug.

 

"Misschien wil ik wel niks van je weten, maar wil ik je iets vertellen Jan" . Het is me echter gebleken dat de kans dat er een boodschap doorkomt niet zo geweldig groot is, vaarwel Jan."

 

Toppers en klappers

 

Vervelend zo’n incident, maar helaas af en toe niet te vermijden. Het weegt toch bij lange na niet op tegen de mooie kanten van internetbridge. Kaarten (en stoppen) wanneer je maar zin hebt en bovenal de gelegenheid krijgen om te spelen tegen en met spelers van naam. Als toeschouwer (ja dat kan ook nog) zag ik het volgende spel met in de hoofdrol Jan Jansma.

 

 

 

N/Allen
jV932
 
j9762
 
j2
 
jAH63
 
j AH8
j
 
j HV5
j ABT843
 
j H83
j VT754
 
j T985
j 74
 
jBT7654
 
j
 
jAB96
 
jVB2
 

 

 

Na een pas van noord opende oost een multi 2n en Jansma volgde met 2n. Nee, geen typefoutje. Ik weet nog dat ik dacht dat ik deze conventie nog niet eerder was tegengekomen. Toen noord echter na 3SA bij west 4n uit de digitale biddingbox haalde drong het besef door dat van een conventie geen sprake was. Oost, die nu toch wel wist dat iemand aan tafel de kluit zat te belazeren maakte nu de kostbare fout niet te doubleren. Jansma paste eveneens !!! waarna west nu maar besloot om 4n in de vermeende 6-3 fit te gaan spelen. Noord doubleerde dit contract waarna oost (die al een tijdje geleden met denken was gestopt) en zuid allebei pasten.

West smaakte het twijfelachtige genoegen troefaas en heer te maken voor maar liefst 8 down.

Het grappige was, zo bleek later, dat Jan Jansma al op het moment dat hij 2n bood een privé-berichtje naar een van de toeschouwers had gestuurd met de mededeling dat tegenstanders na een dergelijk bod “wel eens in 4n terecht willen komen”.

Eveneens lollig was dat degene die west zat een paar dagen eerder ook al 800 punten had moeten inleveren omdat hij in mijn partners multikleur zat. Een man met ervaring dus, hoewel hij er eigenlijk beide keren zelf niks aan kon doen.

 

Humor

 

 Dezelfde west die overigens laat zien dat systeemkaarten helemaal niet saai hoeven te zijn zoals die keer dat hij op de proppen kwam met de Standard Danish Blue Card:

 

Finlands/IJslands voorbereidende 1n 7+, 1SA=11-20,

Olafson-transfers/Knudson-relays,

Bjørk-preempts min 4krt ,0+ punten

Azen vragen met  3n, 31/41/52 waaronder troefboer,

aansluitend negens , achten en zevens vragen via Døwnström

 

Sjøfel & Klöte-signalen,

Uitkomsten: Syndrøm (1e/4e/7e/10e van boven)

 

1n-4n, downslagen opvragen voor in 7n/n/n/n/SA/

4n=1,4n=2,4n=3,enz,enz, 6SA is afzwaaien met 5 downslagen.

Fjørdens steundoubletten, Knutnarrson gezelligheidsdubbels.

Spanningsdubbels volgens Klötestrøm (220+)

 

Onlangs nog speelde hij een Turks systeem met o.a. stürku Süns, Stüymün en Trünsfurs. Meligheid ten top, maar wel leuk dus.

 

Aanrader

 

Bridgen op Stepbridge is echt een aanrader. Velen wisten dat al en je komt dan ook de nodige Limburgse bekenden tegen, zoals die keer dat ik eens een kijkje ging nemen aan de tafel van ene JamesT. Het allereerste wat ik van hem zag was een volgbod van 1n …… met slechts een doubleton in deze kleur. Het gaf me meteen een vertrouwd gevoel. Hij scoorde een hoop impen en toen hem na het spel naar het waarom van zijn 1n werd gevraagd zei hij :”Wat kon ik anders?”